Bemutatkozott a Galaxy M55 5G, amely már képes a 45W-os töltés fogadására


Csak idő kérdése volt, hogy befusson az idei év egyik legvártabb középkategóriás készülékének megjelenése, a Galaxy M55 5G-é. A magyarországi érdeklődőket vélhetően elkerülő modell nem hozott szégyent elődjeire. Ahogy azt sejteni lehetett, a Samsung Global megint afféle játszótérként tekintett az alszériára, hiszen olyan hardveri adottságokkal látták el, amelyek olykor még egy Fan Edition-t vagy az alap aktuális Galaxy S-szériát is megszégyeníti.

Az egyik ilyenről már a címsorban megemlékeztem, hiszen a Galaxy M55 5G lett a legelső középkategóriás okostelefonja a Samsungnak, amely a szuper gyorstöltés 2.0 szabványt képes lekezelni, azaz papíron a 45W-os töltési teljesítmény képes fogadni. A gyártó szerint, 30 percnyi töltés idővel az 5.000mAh-s telep (a névleges értéke 4.855mAh) 70%-át képes visszarántani az élők sorába nullától nézve. Az idei termékek közül csak a Galaxy S24+ 5G és a Galaxy S24 Ultra 5G volt hasonlóra hivatott. Természetesen, a csomag tartozékai között a(z erre képes) fali adapter nem található, csak egy Type-C to Type-C kábel, így némi ráköltést igényel, ha valaki élne az újdonsággal.

Egyik kézzel adnak a gyártó, másikkal pedig elvesznek, ahogy tartja a mondás, ugyanis a Galaxy M54 5G-ben még 6.000mA-s telep került, sőt a Galaxy M51-ben 7.000mAh-s – most azonban visszacsökkentek a halandók sorába. A döntés hátterében valószínűleg az állhatott, hogy egy keskenyebb terméket szerettek volna elhozni, hiszen a 8.4mm-es elődnek a vastagságán azért volt mit ledolgozniuk. Most egy megúszósan egyfajtaaranyközéputat lőttek be a maga 7.8mm-jével. Ami még egy érdekesség, hogy az úgy nevezett Key Island dizájnvonalat nem követi le az újdonsült Galaxy M-szériás modell, ami feltételezi, hogy a gyártási költségek olcsóbbak az előddel, így alacsonyabb árpontot tudják tartani.

Tavaly a Samsung költséghatékonyságból fakadóan a sajátgyártású lapkájával ruházta fel, azonban most ismét visszatértek a Qualcomm egyik megoldásához, a Snapdragon 7 Gen 1 chipsethez, ami 4 nanométeres gyártástechnológiát képvisel. Előzőleg egyetlen Galaxy készülékben még sosem kapott helyet, a 8 magos felállású lapka, melynél a legerősebb modul 1 x 2.4GHz-en (Cortex-A710) dolgozik. Az átlagos felhasználást 1.8GHz-en látják el négymag által (Cortex-A510), míg az átlagon felülit hárommaggal 2.36GHz-en (Cortex-A710).

A Galaxy M55 5G-nél az üzemidőre és annak visszarántására helyeződik majd a hangsúly, amelyet a Qualcomm lapkájával jobban tud helyén kezelni. Hoznék egy összehasonlítást az Exynos 1380-nal, ami főként előbbiben marad el. Nyilván a száraz specifikációs tények mögött még az is egy fájópont lehet a Galaxy A55 5G-vel szembesítve, hogy a tavalyi lapka számos előnnyel bír az idei sajáthoz viszonyítva.

Két generáción keresztül 108MP-es főszenzorról beszéltünk, azonban most 50MP-re csökkenti le mindezt. A szenzor méret persze nagyobb lett, hiszen 1/1.56 inch méretűre módosult (1/1.67-ről), valamint a pixelméret is már 1 µm-re növekedtek, de majd az első tesztek eldöntik. Az optikai képstabilizátor 1.5°-os korrekcióval képes az alapvideózásnál a rázkódást semlegesíteni; viszont, ha 4K-ban rögzítenénk, akkor a VDIS lesz segítésünkre – amit használjunk fenntartásokkal. A másod- és harmadlagos kamerák maradtak a régiek, azaz 8MP-en ultraszélest és 2MP-en makrot kapunk a pénzünkért. Cserébe viszont a főkamerához hasonlóan, az előlapra is 50MP-et szereltek.

A kijelzőnél nyomokban találhatók újdonságok, hiszen ugyanúgy az a Super AMOLED Plus technológiát használja, mint a Galaxy M51; annyi különbséggel, hogy immáron 48 és 120 Hz közötti adaptív képfrissítési támogatással ruházták fel. Fényerőssége képes az 1.000 nitre. A méretéhez ellenben nem nyúltak, maradt a 6.7 inches Infinity-O dizájnú FHD+ felbontást támogató panel, amihez az Alway-on Display ugyanúgy dukál, mint a Galaxy A-testvérnél. Újdonság viszont, hogy az ujjlenyomat-érzékelő a kijelző alá épült optikai variánsra cserélődött; merthogy eddig a bekapcsológombba integrált volt, mint mondjuk a Galaxy Z Flip-érában lévő termékeknél.

A tárhely és RAM variánsok se okoztak meglepetést, előbbiből a 128GB-os vagy a 256GB-os választható, ám utóbbiból csak egyetlen opció van, a 8GB-os; de ha nem lenne elegendő, akkor majd RAM Plus-szal mellécsaptok virtuálisan. Wi-Fi 6 szabványra képes, ám Bluetooth-nál visszafejlődtünk v5.2-re. A két SIM kártyát fizikálisan tudja, viszont ilyenkor feláldozzuk a memóriakártya bővíthetőségét. Az eSIM képesség kimaradt a repertoárból.

Az újdonságok között emlegethető a Knox Vault, melynek célja, hogy megvédje az olyan személyes adatainkat, mint pl.: a PIN-kódod, a jelszavaid vagy a feloldó mintád. A titkosított adataidat egy teljesen izolált és különálló helyen tárolja, amely EAL5+ tanúsítvánnyal rendelkezik. Ott van még a Hangfókusz, ami hívásnál a beszélő partner hangját helyezi a középpontba, így a körülötte lévő zajt megszűri és kizárja lehetőségeihez mérten. Android 14 operációs rendszerrel látott napvilágot, amihez a gyártó további 4 főszoftver és 5 évnyi biztonsági frissítést garantál.

A világon először Brazíliában látott napvilágot, sötétkék és világoszöld színvariációban, de vélhetően a következő időszakban más országokban is felüti fejét, mint pl.: Indiában, ahol már egyébként előkészítették az aloldalát. Árára nem térnék ki, hiszen vélhetően a magyar piacot elkerüli, így csak érdekességképpen számoltam be róla.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .